Loading...
Vijesti

ODRŽAN FORUM SINDIKATA TRGOVINE JUGOISTOČNE EUROPE

U vremenu od 21.do 23.11.2 016 . u Temišvaru je održan Forum sindikata jugoistočne Europe, satemom “Radno vrijeme u trgovini“. Sudjelovali su sindikati trgovine iz Albanije, Crne Gore, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske i Rumunjske, kao domaćina.

Seminar je održan uz potporu Friedrih Ebert Stiftung , LaboUr Relations and Social Dialogue, uz nazočnost Daniala Reicharta rukovoditelja Projekta Regije za srednju i jugoistočnu Europu.

Sudionici seminara su nakon vrlo aktivnog rada, usvojili zajedničku izjavu o radnom vremenu u trgovini.

 

Forum Sindikata trgovine Jugoistočne Europe na seminaru održanom 22.11.2016. godine u Temišvaru usvojio je slijedeću

IZJAVU

Radno vrijeme trgovina potrebno je ograničiti na dnevnoj i tjednoj razini, zakonom ili na drugi način kojim se regulira radno vrijeme trgovina u pojedinoj državi po uzoru na uređene zemlje EU (Austrija, Belgija, Nizozemska i Danska).

OBRAZLOŽENJE

Neodređenost radnog vremena trgovina dovela je do ozbiljne neusklađenosti privatnog života radnika i njihovih poslovnih obaveza na radnom mjestu. Sve to dovodi i do pada zainteresiranosti za rad u trgovini, što utječe na kvalitetu usluge u djelatnosti. Ograničenje radnog vremena trgovine ničim neće ugroziti tržišne slobode poslodavca.

Oko 75% zaposlenih u trgovini su žene koje su posebno pogođene ovakvom „neregulacijom“ radnog vremena. One često same odustaju od rada, jer nema potrebne društvene podrške (radno vrijem vrtića, škola, javnih poduzeća, ustanova…). Sve to dovodi do urušavanja ekonomske stabilnosti obitelji.

Stoga je kontrolom države kroz institucije inspektorata i sl. nužno spriječiti zloupotrebu zakonske regulative, a strogim i visokim kaznama sankcionirati prekršitelje zakona.

Sindikata Autonome e Ushqimit, Agrikultures, Tregtise e Turizmit

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i

uslužnih djelatnosti Republike Srpske

Samostalni sindikat radnika u proizvodno

prerađivačkoj industriji F BiH

Sindikat trgovine Hrvatske

Sindikat radnika trgovine Crne Gore

Federatia sindicatelor din comert Romania

Sindikat delavcev trgovine Slovenije

Samostalni sindikat trgovine Srbije

TEZ-KOOP- İŞ SENDİKASI-TURKEY

Izjavu možete preuzeti ovdje!