Loading...

Dan trgovaca

5. skupština Sindikata trgovine Hrvatske, koja se održalu u Mošćenićkoj Dragi dana 06. i 07. listopada 2006. donosi Odluku o obilježavanju

29. TRAVNJA – KAO DANA BORBE ZA PRAVA RADNIKA U TRGOVINI

 

Obrazloženje:

29. travnja 1903. godine održan je sastanak trgovačkih pomočnika u društvu ,,Merkur” radi dogovora o mjerama za uvođenje nedjeljnog odmora. Pojedini trgovci zabranili su svojim radnicima da prisustvuju konferenciji, a ,,Slobodna riječ” pozvala je u znak protesta građane da kupuju samo kod onih trgovaca koji su pristali zatvoriti dućane nedjeljom.

Danas, 103 godine kasnije Sindikat se u Hrvatskoj bori za isto,jer večina zaposlenih u trgovini nema pravo na nedjeljni odmor, a nesmiljeno se krše i sva ostala prava radnika.

Na ovaj dan, Sindikat trgovine će organizirati manifestacije na kojima ie upozoravati na kršenje prava zaposlenih u trgovini – nedjeljni rad, prekovremeni rad, zaštita na radu, itd., a u te iste manifestacije uključivati: predstavnike resornih ministarstava, inspekcije rada, udruge poslodavaca, međunarodne institucije i organizacije, te i predstavnike medija.

Predsjednica STH:
Dragica Mišeljić, dipl.iur.