Loading...
Vijesti

BLAGDANI I RADNICIMA U TRGOVINI

Sindikat trgovine Hrvatske poziva sve poslodavce u djelatnosti trgovine, posebice članove Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge trgovine, kao socijalnoga partnera, da radnicima omoguće provođenje blagdana – Božića (25. prosinca), Svetoga Stjepana (26. prosinca), Nove godine (1. siječnja), te Sveta tri kralja (6. siječnja) – u krugu svojih obitelji, a sve u skladu sa Zakonom.

Pozivaju se poslodavci i da na Badnjak (24. prosinca) i Silvestrovo (31. prosinca) rade najduže do 15,00 sati.

Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj propisuje kako su navedeni blagdani neradni dani, te kako se u Republici Hrvatskoj u te dane ne radi, a radnici ostvaruju pravo na naknadu plaće.

Hrvatska je 1996. godine sklopila i Ugovor sa Svetom Stolicom o pravnim pitanjima.

U čl. 9 Ugovora, kojeg je ratificirao Hrvatski sabor, navodi se kako su nedjelje, Božić, Sveti Stjepan i Nova godina, te Sveta tri kralja neradni dani u Hrvatskoj.

Rad u prosincu se može organizirati tako da radnici ostvare svoja prava, a i poslodavci planirane rezultate. To nam pokazuje uređena Europa, na koju se često pozivamo, u kojoj se rezultati postižu i bez rada blagdanima. Tako je, primjerice, u Austriji 14 blagdana u kalendarskoj godini i tih su dana trgovine zatvorene. Na Badnjak trgovine rade do 14,00 sati. Posljednji dan u godini rade do 15,00 sati.

Želimo da Republika Hrvatske bude država u kojoj se poštuju zakoni koje je sama donijela.

Predsjednica

Sindikata trgovine Hrvatske:

Zlatica Štulić

 

Ovdje možete preuzeti priopćenje!