Loading...
Vijesti

VIII. SKUPŠTINA SINDIKATA TRGOVINE HRVATSKE „SINDIKAT ZA SLOBODNU NEDJELJU“

U Đurđevcu je održana 20.10.2018. VIII. Skupština Sindikata trgovine Hrvatske, pod nazivom „SINDIKAT ZA SLOBODNU NEDJELJU“
Delegati VIII. skupštine Sindikata trgovine Hrvatske su, u skladu sa Statutom Sindikata trgovine Hrvatske, izbrali rukovodstvo za slijedeći mandat od 2018. do 2022. godine, za predsjednicu Zlaticu Štulić, dipl.iur., Statutarnu komisiju u sastavu: Sandra Bahunek dipl.iur., za predsjednicu, Andreju Hocenski (Konzum Osijek), Eugena Perića (Pevec Zagreb), Snježanu Ćosić (Spar), Branimira Ilijanića (Ikea).
Izabran je nadzorni odbor, za predsjednika Mladen Mirić (Hrvatska lutrija), za članove Hižak Višnja (Konzum Varaždin) i Ksenija Šebjanić (Plodine).
Skupštini su nazočili i gosti iz Sindikata trgovine Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, te sindikalni predstavnici udruženih sindikata u SSSH i Mladen Novosel, predsjednik SSSH.
Skupština je usvojila novi Statut Sindikata trgovine Hrvatske, Pravilnik o financiranju i financijsko –materijalnom poslovanju Sindikata trgovine Hrvatske, sindikalnih podružnica i tijela Sindikata trgovine Hrvatske.
Delegati su usvojili izvještaj o radu i financijski izvještaj Sindikata trgovine Hrvatske u proteklom mandatu te usvojili Program rada za slijedeće razdoblje.
Programom rada za slijedeći mandat određene su aktivnosti s posebnim naglaskom na učlanjivanje u STH i aktivnosti da svaki radnik iz djelatnosti, može slobodno, bez straha postati član STH te ostvariti svoje ustavno i zakonsko pravo, što na žalost, nije praksa danas.
Kolektivno pregovaranje je obveza sindikata i stoga je potrebno nastaviti s kolektivnim pregovaranjem, kako bismo sklopili granski kolektivni ugovor i kako bismo sklopili i kućne kolektivne ugovore i na taj način podigli nivo prava radnika, posebno materijalnih prava.
Nedostatak radne snage u djelatnosti, u proteklom mandatu i još veće opterećenje radnika na radnom mjestu i povećanje stresa pod kojim rade radnici, svakako su novi uvjeti kojima se STH mora djelovati. Plaće su nedostatne za posao koji radnici obavljaju.
Dogovoreno je da se nastavi s aktivnostima Saveze za neradnu nedjelju koji je osnovan u travnju mjesecu, kako bi se Zakonom riješilo pitanja rada nedjeljom i blagdanima, na način kako je to riješeno u zemljama kao npr. Austrija i Njemačka.
Članovi sindikata uz pravnu pomoć iz radnog prava, mogu i dalje koristiti novu uslugu proširene pravne pomoći, koju pružaju odvjetnici. Prije korištenja, trebaju se javiti svom povjereniku, kako bi dobio uputnicu, za pružanje pravne pomoći.
Radnicima, članovima sindikata, STH mora omogućiti edukaciju i istu treba organizirati tako da im ista bude dostupna, kako bi kvalitetno mogli obavljati svoju obvezu, ili povjerenika ili član radničkog vijeća.
Odlučeno je da će se i dalje nastaviti međunarodna suradnja sa sindikatima trgovine iz regije i Europe, kako bismo imali podatke i informacije o pravima radnika iz djelatnosti, o načinima pregovaranja te kako bismo kvalitetno mogli iskoristiti pozitivna iskustva, posebno kod multinacionalnih kompanija.
Posebno je apostrofirana obveza kvalitetnog i pravovremenog informiranja članova i povjerenika i suradnja s medijima, jer je to prilika da javnost čuje stav Sindikata i da se čuje za Sindikat trgovine Hrvatske i njegove aktivnosti.

Zajedno smo jači!