Loading...
Vijesti

Ustavni sud rekao je svoje – izmjene Zakona o trgovini u skladu sa Ustavom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat trgovine Hrvatske (STH) pozdravljaju rješenje od 6. veljače 2024. godine kojim Ustavni sud nije prihvatio više prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini. Konačno, nakon tri desetljeća zagovaranja, aktivizma i sindikalne borbe, radnici u djelatnosti trgovine, od kojih je u maloprodaji dvije trećine žena, ostvarili su pravo na dan tjednog odmora u nedjelju i pravo na neradne blagdane.

Neradna nedjelja u trgovini bio je dugogodišnji zahtjev STH i SSSH, koji je ovim zakonskim izmjenama napokon ostvaren. Poslodavci koji su podržavali ograničavanje rada nedjeljom zadovoljni su jer lakše mogu organizirati poslovanje, te radnicima osigurati dan tjednog odmora.

Najave u medijima o masovnim otkazima za radnike u trgovini na malo pokazale su se neosnovanima, budući da hrvatsko gospodarstvo bilježi kroničan manjak radnika u djelatnosti trgovine, a na tisuće radnih mjesta je slobodno.

Ustavni sud je utvrdio da je Zakonom ostvaren legitimni cilj – postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života, osiguranje i omogućavanje kvalitete funkcionalne društvene zajednice i zaštitu prava radnika, te gospodarski napredak i socijalno blagostanje. Ustavni sud je utvrdio da je ostvaren uravnotežen odnos između prava i interesa trgovaca, radnika i potrošača.