Loading...
Vijesti

„Slobodana nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme u Europi. Kojim putem naprijed?“

U Bruxellesu je 18. i 19.02.2019. u održana konferencija „Slobodana nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme u Europi. Kojim putem naprijed?“

Događaj su u Europskom parlamentu organizirali zastupnici Thomas Mann, Njemačka ( EPP) i Evelyn Regner, Austrija( S&D).
Ispred Hrvatskog saveza za nedjelju, na istoj konferenciji su sudjelovali koordinator hrvatskog saveza, fra Bože Vuleta i Zlatica Štulić, predsjednica STH.
Poziv za sudjelovanje na konferenciji predstavnicima Hrvatskog saveza za nedjelju je uputila gđa Marijana Petir, hrvatska zastupnica u EU parlamentu. Zastupnica se obratila svim sudionicima konferencije i ponovo istaknula značaj i važnost slobodne nedjelje za radnike u trgovini, u Hrvatskoj.
Događaj je bio namijenjen članovima i prijateljima Europskog saveza za nedjelju. Bilo je izuzetno korisno razmijeniti iskustva sa različitim grupama i organizacijama koje podupiru slobodnu nedjelju diljem Europe. Istaknuto je da je dostojanstveno radno vrijeme svakog radnika preduvjet njegovog zadovoljstva i uspješnosti na radnom mjestu, kao i važan element usklađivanja obiteljskog i poslovnog života.
Hrvatska praksa, nažalost nije u korist radnika, rad svih 365 dana u godini, 24 sata na dan je nedopustiv i ničim opravdan. Nedjelja je dan koji treba biti slobodan i ne može se zamijeniti niti jednim drugim danom. Na tržištu je sve više poslodavca koji podupiru tu ideju i javno iskazuju svoju suglasnost da nedjelja bude slobodna za radnike u trgovini, istaknuli su Hrvatski predstavnici.
Predstavljene su dobre prakse radnog vremena u EU, u Njemačkoj i Austriji, što je za Hrvatsku vrlo značajno, jer je u tim zemljama nedjelja neradni dan za trgovinu, a upravo iz tih zemalja dolaze mnogi trgovci. Kako su izbori za Europski parlament ispred nas, bilo je izuzetno važno potaknuti sve sudionike da razmisle o važnosti dostojanstvenog radnog vremena i slobodne nedjelje za radnike u trgovini.