Loading...
Vijesti

Sindikati kod Predsjednika RH: Rad nedjeljom što prije regulirati

Zagreb, 11. listopada 2021. – Na poziv Predsjednika RH, a povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada, predsjednici triju sindikalnih središnjica održali su sastanak s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Teme razgovora su, među ostalima, bile rad nedjeljom, minimalna plaća, pametna migracijska politika te budućnost rada u post-Covid razdoblju.

Sindikati su upoznali predsjednika RH s inicijativnom da minimalna plaća mora iznositi bar 50 posto prosječne plaće te istaknuli problem niske cijene rada koji će još više produbiti problem zadržavanja radnika u Hrvatskoj. Povezano s uzrocima iseljavanja, naglašen je i problem sigurnosti radnog mjesta, odnosno velik broj ugovora na određeno vrijeme. U pozadini tih problema stoji nedostatak stvarne volje poslodavaca za kolektivno pregovaranje, dok istovremeno, po anketi koju je proveo SSSH u lipnju ove godine, 91 posto radnika smatra da su kolektivni ugovori koristan način uređivanja odnosa s poslodavcem.

Tema sastanka je bio i rad nedjeljom kojeg, smatraju sindikati, treba zakonski što prije urediti na način da nedjelja bude neradni dan, tim više što dodatno plaćanje rada nedjeljom nikada nije zaživjelo na pravi način. Naime, svaki poslodavac sam odlučuje koliko će dodatno platiti rad nedjeljom, a većina ga plaća minimalno iznad redovne satnice.

– Dostojanstvenog rada u Hrvatskoj trenutno nema. Mladi ljudi kada završe školovanje vrlo teško ili bez veze ne mogu naći posao u struci. Kada uspiju dobiti posao, taj je posao na određeno vrijeme, dakle imaju krajnju nesigurnost. Ako imaju sreću da prime prosječnu plaću koja je u Hrvatskoj 7.080 kuna, onda shvate da je ta plaća za jednu trećinu niža od minimalne plaće u Njemačkoj. Posljedica takvog stanja je odlazak radnika iz Hrvatske. Bojimo se da kada prođe kriza i europske zemlje otvore granice, u Hrvatskoj neće više imati tko raditi. Hrvatska nakon Covida nema budućnost s niskom cijenom rada. Moramo svi uložiti zajedničke napore – od Vlade RH koja mora poticati povećanja plaće, do poslodavaca koji moraju shvatiti da ne mogu s niskom cijenom rada imati radnike, a mi sindikati moramo kroz kolektivno pregovaranje i sektorske kolektivne ugovore dižemo cijenu rada, ako treba i industrijskim akcijama, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Ispred SSSH, na sastanku su, uz predsjednika, bili i izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Ana Milićević Pezelj te predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH) Zlatica Štulić koja je predsjednika RH upoznala s inicijativom o reguliranju rada nedjeljom te zahtjevima samih radnica i radnika iz sektora.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Više:

Index.hr: Sindikati traže veću minimalnu plaću, zabranu rada nedjeljom… Primio ih Milanović
Net.hr: Milanović sa sindikatima o minimalnoj plaće i neradnoj nedjelji: ‘Hrvatska u takvim uvjetima neće moći zadržati radnu snagu’
HINA: Milanović sa sindikatima o minimalnoj plaći i neradnoj nedjelji – izjava Mladen Novosel