Loading...
Vijesti

RADNO VRIJEME U TRGOVINI – UTJECAJ NA DEMOGRAFSKU OBNOVU

Sindikat trgovine Hrvatske je 01.03.2017. uputio dopise ministru rada i mirovinskog sustava Tomislavu Ćoriću i ministrici demografije, socijalne politike i mladih, Nadi Murganić , upozorivši ih na problem rada na blagdane i rada nedjeljom, te uopće na radno vrijeme u trgovini

Sindikat traži da Država osigura primjenu zakona koje je donijela i to Zakona o blagdanima i neradnim danima te provođenje Ugovora sa Svetom Stolicom o pravnim pitanjima iz 1996. ( čl. 9 istog ugovora).

Postavlja se pitanje zašto se u Hrvatskoj ne poštuju zakoni koje je država donijela i ugovori koje je potpisala.

Problem radnog vremena u trgovini je vrlo važan, jer se Hrvatskoj može raditi svi 365 dana u godini, od 0 do 24 sata. Ovako „liberalno neregulirano“ radno vrijeme u trgovini je za radnike dugoročno vrlo štetno. Komocija građana nikako ne smije biti ispred prava radnika, njihovih obitelji i zdravlja radnika.

HrvatskA treba slijediti primjere i rješenja drugih uređenih europskih zemalja, npr. Austrije i Njemačke ( na koje smo se ugledali kad smo donosili zakone) i koristiti njihova iskustva. U Austriji trgovina može raditi 72 sata tjedno, u Hrvatskoj 168 sati.

Rad blagdanom i nedjeljom,uz velike količine neevidentiranog i neplaćenog prekovremenog rada, uz ugrožavanje prava na odmor,dnevni,tjedni i godišnji,svakako ne pridonosi demografskoj obnovi Hrvatske, već ju naprotiv bitno ugrožava.

Očekujemo da se to promijeni u korist radnika, da Hrvatska dokaže da su joj građani bitni.

01.03.2017.

Predsjednica

Zlatica Štulić