Loading...
Vijesti

OKRUGLI STOL – SLOBODNA NEDJELJA I DOSTOJANSTVENO RADNO VRIJEME

6.03.2017. održan je okrugli stol s temom „Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme“. Okrugli stol je organizirala Europarlamentarka Marijana Petir, u povodu međunarodnog dana slobodne nedjelje, s ciljem otvaranje javne rasprave o potrebi osiguravanja slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena za zaposlene u sektoru trgovine.
Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europarlamentu već dugo zalaže za uvođenje slobodne nedjelje, prvo, kao saborska zastupnica, na nacionalnoj razini, a sada na europskoj razini.
Podaci Eurostata govore da je Hrvatska država u kojoj 36,7 % radnika radi nedjeljom, a europski prosjek je 25,3%.
Prema istraživanju Media net agencije, 94 % građana kontinentalne Hrvatske je za uvođenje slobodne nedjelje, Dalmacija i Primorja 88% , a Zagreb 87% podržava slobodnu nedjelju.
Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske je navela da se Sindikat dugi niz godina bori za uređenje i ograničenje rada u trgovini Hrvatske i da se zalaže za slobodnu nedjelju, kao i blagdane oslobođene od rada. Istaknula je da je Država dužna zaštititi radnike u trgovini, kao svoje građane, jer trgovine nije djelatnost koja mora raditi 24 sata na dan svih 365 dana. Ovako neuređeno radno vrijeme nije dobro i dalekosežno će imati ozbiljne posljedice na zdravlje, a to će onda plaćati Država tj. svi mi u Hrvatskoj. Također doprinosi zloupotrebi radnog vremena, odnosno pojavi neevidentiranog i naplaćenog rada.
Kako se Hrvatska često osvrće na rješenja iz zemalja Europske unije, prijedlog STH je da se i po pitanju radnog vremena, rada nedjeljom i blagdanom ugledamo na Austriju i Njemačku.
Svoj doprinos u radu okruglog stoka dali su i predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, HGK, HOK, Sindikata, predstavnici znanstvene zajednice, Biskupske konferencije i civilnog društva.