Loading...
Vijesti

Povjerenica STH Slavica Lasić: “Novi kolektivni ugovor u Tisku donosi pomake na bolje”

Nakon punih šest godina, radnice i radnici u Tisku plus dočekali su potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji je donio nekolicinu važnih promjena, čime su poboljšana njihova prava.

Novi kolektivni ugovor primjenjivat će se sljedećih pet godina, a njime je, među ostalim, ugovoreno da se satnica za rad blagdanima i neradnim danima uvećava za 100 posto. Povećana je i maksimalna naknada za troškove prijevoza sa 700 na 1.000 kuna. Radnik više nije obvezan doći na posao prije početka radnog vremena kioska. Ugovoreno je i pravo radnika na potporu za rođenje djeteta u iznosu od 3.000 kuna te je povećan maksimalan broj dana plaćenog dopusta sa sedam na deset dana godišnje.

Uz nova ugovorena prava, radnici su zadržali i ona postojeća – dodaci za minuli rad i rad pod otežanim uvjetima, za prekovremeni rad, za noćni rad i rad nedjeljom, dvokratni rad, naknadu za vrijeme pripravnosti, prigodne nagrade, nagrada za radne rezultate, potpora djeci umrlih radnika, otpremnina i sl.

Primjena kolektivnog ugovora krenula je 1. srpnja 2021.

Novi kolektivni ugovor pozdravlja i Slavica Lasić, koja radi na radnom mjestu prodavačice u Tisku i sindikalna je povjerenica Sindikata trgovine Hrvatske (STH). “Vrlo je važno što je kolektivno pregovaranje važan dio socijalnog dijaloga u Tisku te što je potpisan novi kolektivni ugovor koji donosi određene pomake na bolje”, govori Slavica.

Ipak, Slavica ističe problem plaća koji i nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora postoji. Pitanje plaća u Tisku uređuje se Dodatkom kolektivnog ugovora koji je predmet izmjena svake godine.

“Naravno da je uvijek plaća mala. Pogotovo uzevši u obzir da se plaća u Tisku gotovo samo usklađivala s minimalnom, a opseg posla koji radnici odrađuju je sve veći. Važno je da se do kraja godine potpiše dodatak kolektivnom ugovoru kojim će se urediti dio materijalnih prava radnika odnosno povećanje plaće radnika kao i stimulacija”, kaže Slavica.

Problem plaća veći je utoliko što opseg posla prodavača u Tisku neprestano raste.

“Prodaja robe, mjenjačnica, lutrija, naplata režija, prodaja parkirnih, voznih autobusnih karata i karata za vlak, Tisak paketa i još puno toga. Sve to obavlja jedan prodavač u smjeni. Odgovornost je velika”, govori Slavica o radnim uvjetima u Tisku, te dodaje i problem radnoga vremena koje je stresno, jer se radi blagdanima, nedjeljama, a neka prodajna mjesta rade i do 23 sata svaki dan.

Osluškujući probleme svojih kolega s kojima na svakodnevnoj bazi razgovara, Slavica zaključuje kako bi se povećanjem plaće povećalo i dostojanstvo radnika, kao i njihovo zadovoljstvo na poslu. “Radnici Tiska se žale na uvjete koji su, navode, nekada izuzetno teški, a pogotovo u uvjetima pandemije kada je svaka komunikacija s kupcima stresna. “Radnici žele da budu više plaćeni za svoj rad kako bi mogli dostojno živjeti od njega, a ne samo preživljavati.”