Loading...
Vijesti

Kultura (ne)radne nedjelje

U organiziciji Hrvatskog saveza za nedjelju, a uz potporu Zaklade Konrad Adenauer, u Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, dana 09.11.2018. godine organizirana je međunarodna konferencija pod nazivom Kultura (ne)radne nedjelje.

Jedna od sudionica Konferencije bila je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je iznijela rezultate istraživanja agencije Media Net po kojima je u Hrvatskoj 50 posto zaposlenih u „crvenoj zoni“, odnosno rade prekovremeno. Prema rezultatima Eurostata Hrvatska se nalazi u samom vrhu rada nedjeljom, te je na posljednjem mjestu u EU po pokazatelju usklađenosti privatnog i poslovnog života. Istraživanje o uvođenju neradne nedjelje pokazalo je da 90 posto hrvatskih građana smatra da treba uvesti neradnu nedjelju.

Iako pojedini poslodavci, vlasnici trgovačkih lanaca, tvrde da im je najveći promet upravo nedjeljom, te ukoliko se uvede neradna nedjelja da će njihovo poslovanje trpiti značajne gubitke te će morati otpuštati radnike, podaci Porezne uprave govore drugačije- promet je najveći petkom, a nedjeljom je 50 posto manji nego petkom. Marijana Petir istaknula je da ne postoje posebni propisi Europske unije o radu vikendom te je još jednom pozvala Vladu RH da osigura slobodnu nedjelju za radnike i radnice u trgovini.

O stanju odnosa radnog vremena i privatnog života radnika u Austriji na Konferenciji je iznosila Gabriele Kienesberger iz Austrijskog saveza za slobodnu nedjelju, dok je njezin kolega Fischbach izlagao na temu razine odnosa privatnog i poslovnog života u EU i suradnji civilnog društva u izgradnji kulture nedjelje.

Zdenko Babić, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svom izlaganju ustvrdio je da se vrijeme za kupovinu i prodaju nikada nije pojavilo kao varijabla koja bi mogla utjecati na osobnu potrošnju, već osobna potrošnja ovisi isključivo o visini osobnog dohotka ljudi.

U drugom dijelu Konferencije na panel raspravi sudjelovali su predstavnici trgovačkih lanaca iz Peveca, Lonie i NTL grupacije koji podržavaju inicijativu Hrvatskog saveza za neradnu nedjelju i smatraju da Vlada RH treba ovo pitanje jedinstveno rješiti.