Loading...
Vijesti

Dopis Sindikata

Poštovani,

Zbog situacije koja je nastala izbijanjem korona virusa, Sindikat trgovine Hrvatske ističe:

Tražimo od poslodavaca da pojačaju zaštitu radnika u trgovini, blagajnika, prodavača i drugih koji su izloženi većem riziku od zaraze.

Mnogi trgovci su osigurali radnicima zaštitu u smislu osiguranih sredstva za dezinfekciju, zaštitne rukavice, maske, označili crtu privatnosti i odvajanja u trgovinama i sl.

Na žalost, nisu svi to osigurali svojim radnicima, stoga tražimo da zaštitna sredstva i dezinfekcijska sredstva osiguraju svim radnicima.

U proteklim danima smo vidjeli da su se ljudi dolazili u velikom broju u trgovine, s jedinim ciljem da se što prije snabdiju, ne vodeći računa o ljudima koji rade u trgovinama.

Radnici predlažu da poslodavci osiguraju da i kupci obvezno koriste dezinfekcijska sredstva za ruke, prije ulaska u trgovinu i da ne smiju prilaziti, bliže od propisane udaljenosti. Potrebno je da poslodavac osigura osobe koje će biti u trgovini i nadzirati te procese.

Očekujemo nadzor procesa kupovine i od nadležnih inspekcija.

U ovih nekoliko dana radnici u trgovini, odradili su znatno veći broj radnih sati, neki nisu mogli koristiti svoj redovni slobodan dan-dan tjednog odmora, jer su morali puniti trgovine i raditi dulje, kako bi svi kupci bili posloženi sa potrebnom robom. Radnici su umorni, posao je izuzetno stresan, a vjerujemo da će i dalje tako biti, pa predlažemo da poslodavci razmotre mjere kako bi olakšali sadašnji rad u trgovinama. Jedan od njih je svakako i skraćenje radnog vremena trgovina.

Tražimo da se svi odrađeni sati radnicima evidentiraju isključivo kao prekovremeni sati, a to znači tako i plate, a radnicima da se osiguraju sva prava iz Zakonom o radu.

Predsjednica STH,

Zlatica Štulić, dipl.iur.

Download dokumenti :

STF Dopis