Loading...
Vijesti

29.04.2019. DAN TRGOVACA – „67 je preko previše“

Obilježavajući Dan trgovaca 29.04. 2019. godine želimo podsjetiti na isti dan 1903. godine kada su se trgovački pomoćnici „Merkura“ dogovorili o mjerama za uvođenje nedjeljnog odmora. Pojedini poslodavci su tada zabranili svojim radnicima da prisustvuju konferenciji.
„Slobodna riječ“ je u znak protesta, pozvala građane da kupuju samo kod onih koji su pristali zatvoriti dućane u nedjelju.
Ovih dana ponovo pokrećemo kolektivno pregovaranje za djelatnost trgovine. Želimo uvesti standarde osnovnih uvjeta rada i minimalna prava radnika u djelatnosti. Tako sklopljen kolektivni ugovor morao bi biti primijenjen na cijelu djelatnost, a korist bi, osim radnika, imali i poslodavci.
Nedostatak radnika u trgovini je u protekloj godini ozbiljno obilježio rad u djelatnosti. Taj problem će biti posebno izražen ove godine u sezonskim regijama i u Zagrebu. Na mnogim ulazima u prodavaonice vidimo natpise „traže se prodavač s iskustvom“. Mnogi poslodavci potpomažu novčano svoje radnike koji dovedu novog radnika i koji provedu na radu kod poslodavca određeno vrijeme.
Do nedavno, stav prema radnicima je bio drugačiji, jer su brojke na burzama, omogućavale ponašanje poslodavca,“… ako nećeš ti, hoće netko drugi“. I iseljavanje iz Hrvatske je pokazalo jasnu i lošu sliku stanja na tržištu rada.
Rad umirovljenika, u skladu s novim propisima, u trgovini je najčešće rad onih radnika koji u mirovini ne mogu živjeti od svojih mirovina, jer su im mirovine ispod granice siromaštva. Rad u trgovini je fizički težak i vrlo stresan. Očekivanja poslodavaca i zahtjevi kupaca, su izvor stresa na radnom mjestu. Treba postaviti pitanje zaštite na radu umirovljenika na radu pola radnog vremena, kao i pitanje ostalih uvjeta rada.
Radnici u trgovini zaslužuju veće plaće, jer vjerujem da su poslodavci svjesni da će s ovakvim nivoom plaća, odlazak iz djelatnosti biti konstanta.
Radno vrijeme, slobodna nedjelja te neradni blagdani su također u fokusu interesa radnika i Sindikata trgovine Hrvatske. Kroz Savez za neradnu nedjelju, Sindikat pokušava pitanje neradne nedjelja staviti na dnevni red Vlade, kako bi se izmijenio Zakon o trgovini.
Mnogi poslodavci su javno i jasno rekli da su za neradnu nedjelju, pod jednakim uvjetima za sve (Pevec, Lonia, NTL). To nam daje nadu da se ipak u djelatnosti neke stvari mijenjaju.
Rješavajući važna pitanja iz djelatnosti, navodimo da je pitanje manjka u trgovini i plaćanja istoga od strane radnika, još uvijek važno pitanje. Neki poslodavci pokušavaju rizik svog poslovanja prebaciti na radnike, a da nisu niti pokušali utvrdili odgovornost za isti. To je naravno nezakoniti način, ali još uvijek je postojeći u praksi.
Svojim radom i aktivnostima Sindikat želi mijenjati loše prakse prema radnicima u trgovini. Tražimo bolje uvjete rada, primjenu mjera zaštite na radu, veće plaća, neradnu nedjelju i blagdane i druga prava.
STH će se uključit u prikupljanje potpisa za organiziranje referenduma pod nazivom „67 je previše“ i očekujemo da će naši članovi, članovi njihovih obitelji, svi radnici u trgovini potpisati zahtjev za organiziranje referenduma, jer doista rad do 67 u trgovini je „preko previše“.