Loading...
Vijesti

Zlatica Štulić izabrana za predsjednicu Sindikata trgovine Hrvatske (STH)

VODICE, 28. listopada 2022. – Završila je IX. Skupština Sindikata trgovine Hrvatske (STH), udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), na kojoj je jednoglasno izabrana predsjednica Zlatica Štulić, kao i članovi Statutarne komisije te Glavnog i Nadzornog odbora. Na skupštini, pod imenom Za radno vrijeme po mjeri radnika – Ne odustajemo od slobodne nedjelje, prisustvovalo je stotinjak delegata iz cijele Hrvatske, te predstavnici granskih sindikata unutar SSSH.

Trgovina se, uz turizam, smatra pokretačem hrvatskog gospodarstva zbog utjecaja na proizvodnju, potrošnju, gospodarske rezultate, BDP, državni proračun i zaposlenost. Prema podacima DZS udio trgovine u bruto domaćem proizvodu u 2021. godini iznosio je 19,2 posto. Udio zaposlenih u trgovini u ukupnoj zaposlenosti iznosi 14,8 posto, dok je udio žena zaposlenih u trgovini 54,7 posto. Prosječne bruto plaće u djelatnosti Trgovine niže su za 10,4 posto od prosjeka bruto plaća gospodarstva Hrvatske, a najmanje plaće evidentirane su u djelatnosti Trgovine na malo i iznosi 8.081 kn bruto.

U prošlom mandatu, sektor trgovine se morao prilagoditi uvjetima poslovanja u pandemiji Covid-19, bez obzira na prestanak rada dijela trgovina u ožujku i travnju 2020. Danas se trgovina suočava s novim rizicima poslovanja koji ponajviše utječu na opskrbljenost proizvodima, robama i uslugama u uvjetima poremećenog lanca opskrbe u međunarodnoj trgovini i rastu cijena energenata nastalih zbog rata u Ukrajini. Uz navedeno, jedan od velikih izazova u trgovini bit će proces uvođenja eura kao službene valute, te dvojno iskazivanje cijena do kraja 2023. godine. STH zagovara i sustavnu indeksaciju plaće sa stopom inflacije.

Jedan od osnovnih ciljeva u sljedećem mandatu jest osiguravanje ustavnog prava na članstvo svim radnicima, je još uvijek, poneki poslodavci na članstvo u sindikatu gledaju kao na prepreku prilikom zapošljavanja ili ostvarivanja prava na ugovor na neodređeno vrijeme. Promicanje ideje neradne nedjelje i dalje je jedan od fokusa, kao i Izmjene i dopune Zakona o trgovini koji bi trebao utjecati na bolju organizaciju poslodavaca uzrokovan golemim nedostatkom radne snage.

Sklapanje kolektivnog ugovora s HUP-om i njegovo prošireno djelovanje na cjelokupnu djelatnost trgovine u Hrvatskoj, također je jedan od ciljeva STH, s posebnim naglaskom na pronalasku najboljeg načina utvrđivanja plaće u djelatnosti.