Loading...
Vijesti

Zaustavimo pandemiju potrošačkog nasilja

Više od 100 predstavnika trgovačkih sindikata iz 30 zemalja svijeta sudjelovalo je 17.11.2021. u globalnom webinaru, koji je UNI Commerce održao na temu borbe protiv nasilja i uznemiravanja radnika u djelatnosti Trgovine.

Od početka pandemije Covid-19 došlo je do eksplozije nasilja kupaca prema radnicima u maloprodajnom sektoru, u svim vrstama trgovina, od supermarketa do modnih dućana.

Trgovački sindikati iz cijelog svijeta ujedinili su se na globalnom danu akcije 17. studenog kako bi zahtijevali od vlada i poslodavaca u trgovini da zajedno poduzmu mjere za okončanje nasilja i uznemiravanja u trgovini.

Stuart Appelbaum, predsjednik Sindikata maloprodaje, veleprodaje i robnih kuća u Sjedinjenim Američkim Državama, objasnio je kako je američka kultura ‘kupac je uvijek u pravu’ dovela do osjećaja prava kod kupaca koji se mora promijeniti. Taj osjećaj, u kombinaciji sa stresom od pandemije i politizacijom nošenja maski, doveo je do porasta nasilja u trgovini – koje je čak eskaliralo do toga da su kupci pucali na radnike u trgovini.

Kenta Ando, ​​iz japanskog sindikata UA Zensen, izvijestio je kako su zahtjevi maloprodajnih radnika da ljudi u trgovinama nose maske u više navrata nailazili na potpuno odbijanje kupaca, kao i na uvredljivo komuniciranje prema prodavačima. Njegov sindikat uspješno je lobirao japansku vladu da poduzme značajne mjere za zaštitu radnika u maloprodaji. Nove smjernice japanske vlade za rješavanje problema nasilja i uznemiravanja kupaca u Japanu, izrađene su u dogovoru sa sindikatom i stupaju na snagu u veljači 2022.

Gerard Dwyer, nacionalni tajnik australskog sindikata SDA, rekao je da je istraživanje radnika u maloprodaji pokazalo da je svaki peti prodavač bio namjerno pljuvan ili kašljan od strane potrošača tijekom pandemije. Sindikat je kroz svoju opsežnu kampanju podizanja svijesti javnosti ‘Nitko ne zaslužuje služiti’ odigrao veliku ulogu u borbi protiv nasilja i uznemiravanja kupaca. Sigurnosni planovi SDA u deset točaka implementirani su u cijeloj zemlji i u svim industrijama s jasnom porukom nulte tolerancije na zlostavljanje na radnom mjestu.

Thea Holmlund iz sindikata Handels, otkrila je da je 28 posto žena u švedskoj maloprodaji doživjelo seksualno uznemiravanje od strane treće strane u posljednjih 12 mjeseci, u usporedbi s 4 posto na širem tržištu rada. Sindikat Handels sada uključuje klauzule u svoje kolektivne ugovore kako bi spriječio ovu zloupotrebu. Doista, “Najbolji lijek za nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu je sindikalno zastupanje”, rekla je Lisa Melin, iz druge švedske podružnice, Unionen.

Istraživanje mađarskog maloprodajnog sindikata KASZ otkrilo je da je nevjerojatnih 80 posto maloprodajnih radnika doživjelo fizičko nasilje od strane kupaca u posljednjih 12 mjeseci. Alarmantno, u više od polovice slučajeva njihovi menadžeri nisu ništa poduzeli po tom pitanju, a što je još gore, 14 posto ih je reklo da je kupac u pravu.

Mathias Bolton, predsjednik UNI Commercea rekao je: “Jasno je da je zlostavljanje i uznemiravanje u maloprodajnom sektoru, koji je narastao tijekom pandemije, univerzalni problem. Nećemo prihvatiti nasilje kao ‘dio posla’.  Mi smo sindikati koji predstavljaju milijune maloprodajnih radnika diljem svijeta i akcija za stvaranje sigurnih radnih mjesta u trgovini za nas je jasan prioritet.

Stoga su prioritetne aktivnosti trgovačkih sindikata 1) ratificiranje Konvencije protiv nasilja i uznemiravanja ILO – C190 i 2) odgovorna primjena i promicanje zakonskih mjera zaštite protiv svih oblika nasilja na radnom mjestu. BP

http://www.uniglobalunion.org/sites/default/files/files/news/declaration_violence_2021_en.pdf

https://www.uomd.hr/wp-content/uploads/2020/11/Konvencija-ILO-C190.pdf