Loading...
Vijesti

Sretan Dan trgovaca i sretan međunarodni praznik rada Prvi maj, svim članovima Sindikata trgovine Hrvatske i onima koji će to tek postati!

Na dan 29.04.1903. održan je sastanak trgovačkih pomoćnika u društvu „Merkur“ radi dogovora o mjerama za uvođenje nedjeljnog odmora. Pojedini trgovci zabranili su svojim radnicima da prisustvuju konferenciji, a „Slobodna riječ“ pozvala je u znak protesta građane, da kupuju samo kod onih trgovaca koji su pristali zatvoriti dućane nedjeljom.
Danas, 114 godina kasnije, Sindikat trgovine se u Hrvatskoj bori za isto. Pravo na tri osmice i rad dostojan čovjeka. Rad od kojeg se može živjeti, a ne preživljavati. Pravo na slobodnu nedjelju i blagdan, pravo na kolektivni ugovor, pravo na plaćen svaki odrađen sat, pravo da se za pošteni rad isplati poštena plaća, ograničenje rada prodavaonica, po uzoru na uređene zemlje, na koje se uvijek pozivamo. (Austrija, Njemačka)
Vrijeme je za veće plaće radnika u trgovini, jer ekonomski pokazatelji pokazuju sveopći rast, ali radnici to ne osjećaju na svojim plaćama. Vrijeme je za oporavak radnika u Hrvatskoj, radnici imaju pravo i zaslužuju bolji život u Hrvatskoj.

Predsjednica STH
Zlatica Štulić, dipl.iur.