Loading...
Vijesti

REGULIRAJTE RAD NEDJELJOM U TRGOVINI, KONAČNO!

Zagreb, 26. studenoga 2019.

SREDSTVIMA JAVNOGA PRIOPĆAVANJA

Sindikat trgovine Hrvatske (STH), jedini reprezentativni sindikat u djelatnosti trgovine, traži od Vlade Republike Hrvatske konačno rješavanje pitanja radnoga vremena u djelatnosti trgovine. STH napominje kako je potrebno izmijeniti Zakon o trgovini i u njemu regulirati radno vrijeme trgovina na način da se odredi maksimalno dnevno radno vrijeme od ponedjeljka do subote. Nedjelju treba utvrditi kao neradni dan, kao i iznimke od zabrane rada nedjeljom. Nepoštivanje radnoga vremena potrebno je utvrditi kao prekršaj i odrediti stroge sankcije za nepoštivanje utvrđenoga radnoga vremena.

– Nema ekonomskog ni razumnog opravdanja za mogući rad trgovina od 0 do 24 sata, 168 sati tjedno u Hrvatskoj! Nedostatak i odlazak velikoga broja radnika iz trgovine u druge djelatnosti ili odlazak na rad u inozemstvo samo je još izoštrilo potrebu rješavanja ovog problema. Smanjenje radnog vremena (neradna nedjelja i blagdani) dovelo bi do ravnoteže u korištenju radnog vremena i privatnog života radnika u djelatnosti trgovine kojima je uz plaće i uvjete rada, pitanje radnoga vremena prioritetno pitanje, poručila je na današnjoj konferenciji na novinare Zlatica Štulić, predsjednica STH.

I predstavnici poslodavaca, prisutni na press konferenciji, izrazili su želju za rješavanjem pitanja radnoga vremena, jer, kako kažu, sazrelo je vrijeme za to, kako bi svi oni bili u istome položaju. Pri tome, Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga trgovine nema jedinstveni stav.

– Naš je stav da ne bi potpuno trebalo zabraniti rad nedjeljom, već pronaći modele kojima bi se rad nedjeljom organizirao na način ili da se ograniči broj nedjelja koje se radi ili ograniči broj nedjelja koje radnici smiju raditi uzastopno ili, eventualno, da se kroz bitno povećane plaće za rad nedjeljom destimulira rad nedjeljom, rekao je predsjednik HUP – Udruge trgovine Martin Evačić.

– Rad nedjeljom treba maksimalno ograničiti. Što više ograničimo rad nedjeljom radnici u trgovini će svoje radne uvjete doživljavati pozitivnije, rekao je član Upravnog odbora kutinske trgovačke tvrtke Lonia Drago Munjiza.

– Mi se zalažemo za zakon koji će izregulirati rad nedjeljom na način da taj zakon može ostati čvrst, ne bi se mijenjao i rušio na Ustavnom sud. Takav prijedlog spremni smo podržati zajedno sa socijalnim partnerima, zaključio je član Uprave Peveca d.d. Marin Štenglin

Prisustvovanje predstavnika sindikata i poslodavaca na zajedničkoj press konferenciji i razgovaranje o neradnoj nedjelji predsjednik SSSH Mladen Novosel ocijenio je pozitivnim, izražavajući nadu za socijalnim dijalogom u Hrvatskoj.

– Nakon što se konačno stvorila skupina poslodavaca koji su spremni razgovarati o ograničavanju rada nedjeljom u sektoru trgovine, ne postoji više niti jedan opravdani razlog da resorno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ne predloži zakonsko ograničavanje rada nedjeljom, poručio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Hrvatski savez na nedjelju, osnovan radi širenja i okupljanja sviju koji podržavaju ideju slobodne nedjelje, po uzoru na europske saveze, a čiji su članovi i STH i SSSH, već su poslali Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta prijedlog zakonskog rješenja pitanja rada nedjeljom i blagdanom. Čeka se odgovor.

Za SSSH:

Marijana Tomić, 099/70 31 950