Loading...
Vijesti

PORUKA RADNIKA U TRGOVINI, ČLANOVA SINDIKATA TRGOVINE HRVATSKE ZA PRAZNIK RADA

Tražimo slobodnu nedjelju i slobodne blagdane!

Hoćemo kolektivni ugovor djelatnosti!

Kriza koja nas je zadesila zbog pandemije izazvane korona virusom je pokazala da se bez vrijednih radnika u trgovini ne može odvijati život jedne zajednice. Pokazala je da je njihov doprinos olakšavanju krize ogroman, da su radnici u trgovini odradili opskrbu građana, koji su u strahu od nestašice, na početku krize, pohrlili u dućane.

Radili su 10, 11, 12 sati dnevno, najčešće svaki drugi dan, uz ogroman stres i strah za vlastito zdravlje i zdravlje svojih obitelji. Ali egzistencijalna potreba ih uredno dovodi na posao, kako bi odradili sve svoje obveze i zaradili svoju plaću.

I danas su mnogi radnici u trgovini potplaćeni i susreću se sa: velikim brojem neplaćenog prekovremenog rada, uskraćivanjem pauze, nezakonitom izmjenom rasporeda rada, manipulacijama godišnjeg odmora, slobodnih dana, uskraćivanjem prava na sindikalno organiziranje, ogromnim pritiskom zbog očekivane produktivnosti, plaćanjem manjkova, stresom na poslu, nemogućnosti usklađivanja privatnog i poslovnog života…

Radnici su s olakšanjem i odobravanjem dočekali odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite o novom radnom vremenu u maloprodaji i odluku da trgovine ne rade nedjeljom i blagdanom. Žele da se to pretvori u zakonsku odredbu, po prestanku krize.

Nedjelja pripada radnicima i pravo na slobodnu nedjelju je njihovo pravo.

Pravo na slobodnu nedjelju je radno pravo, a radna prava su ljudska prava.

Radnici žele nedjelju za sebe, svoje obitelji, bez radnih obveza.

Ne žele utorak, ili koji drugi dan, jer je po tradiciji nedjelja ( ne delati – ne raditi) u Hrvatskoj dan kada se ne radi, kada se odmara. Njihovi prijatelji, djeca, roditelji, njihova braća i sestre, njihove obitelji su slobodne u nedjelju, a oni žele biti s njima.

Ekonomska korist od rada nedjeljom je puno manja od društvene štete koji taj rad donosi.

Očekujemo da Vlada, po izlasku iz krize i po prestanku mjera, u saborsku proceduru uputi zakon i da se radno vrijeme u trgovini regulira, a nedjelje i blagdani postanu neradni dani.

Očekujemo i završetak granskih kolektivnih pregovora i sklapanje kolektivnog ugovora nakon 7 godina.

Danas na 1. svibanj, dužni smo prisjetiti se radničkih prosvjeda i prvih žrtava radničkog pokreta, u Čikagu 1886. godine. Niske nadnice i višesatni rad od 12 i više sati, motivirao je radnike da se bore za bolje uvjete rada i života. Tražili su, još uvijek potrebnih 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Ništa radnicima nije dano, sve su zaradili i za sve su se morali izboriti.

SVIM RADNICIMA SRETAN VAM 1. MAJ MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!

Predsjednica STH

Zlatica Štulić