Loading...
Vijesti

Ovo su priče prodavača u kioscima, dućanima i pumpama: “Ne možemo ni oprati ruke”

Izvor: index.hr

OSIM liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja koje radi po bolnicama, na udaru su ovih dana i svi djelatnici koji rade u trgovinama, na kioscima i benzinskim pumpama, a mi smo razgovarali s nekima od njih koji su za Index podijelili svoja iskustva.

Uvjeti u kojima rade su teški, iscrpljeni su, a promet im se višestruko povećao, no umjesto da im se povećaju plaće, nekima su se još i smanjile. Uz sve to, nisu dovoljno zaštićeni i svaki dan ih muči činjenica da su možda bili izloženi virusu preko nekog od kupaca, a nakon toga odlaze doma svojim obiteljima, što im pojačava strah da bi mogli zaraziti svoje najbliže.

U nastavku donosimo njihove priče

Prodavačica na kiosku koja radi u jednom mjestu u Slavoniji (podaci poznati redakciji, a ne iznosi ih zbog straha za radno mjesto) ispričala nam je da su od poslodavca dobili jednu krpenu masku, rukavice i vlažne maramice za dezinfekciju ruku.

“Kako su zatvoreni kafići, mi u smjeni ne možemo otići ni na WC jer nemamo gdje. Nemamo ni vode, ne možemo nigdje oprati ruke pa se pitam kakva je to zaštita. Istovremeno posla imamo sve više. Jako nam se proširio asortiman robe pa sad uz sve što inače imamo, prodajemo i mlijeko, tjesteninu, rižu, konzerve, gotove juhe, kašice i Čokolino. Povećao nam se i promet lutrije i usluga plaćanja režija”, rekla nam je djelatnica kioska.

Prodavačica s kioska: Kupci si pljuju u ruke dok broje novac, nemamo WC ni vodu

Sve to radi za 3250 kuna.

Iako je bilo za očekivati da će im plaća rasti sukladno velikom porastu prometa – primanja su im smanjena.

“Mi smo inače na minimalcu, ali smo dobivali stimulacije, a sad nećemo ni to. Ukinut će nam i neoporezivu naknadu, ne znam od čega će djelatnici živjeti. Da ne govorim da nas je sve strah zbog koronavirusa. Mi smo prvi na udaru, a nemamo nikakvu zaštitu, nosite doma taj strah da ćete zaraziti obitelj, nije nam jednostavno. I da je ne znam kakva plaća, sad nas je strah”, rekla nam je.

“Naša plaća je 3250 kuna, čak su i Konzum i ostali centri nagradili svoje radnike, a nas su kaznili, ukinuli su nam i stimulaciju i sve ostalo. Radi se od 8 do 17 h, dva dana se radi, dva slobodno i onda se stvara manjak sati i tu razliku nam pretvaraju u godišnji. Dakle problem nam je i virus i činjenica da ne možemo na WC, nemamo vode i ne znam kako dopuštaju da radimo bez osnovnih higijenskih uvjeta. I još nam je manja plaća, a pritisak je veliki”, dodaje.

“Kupci pljuju u ruke kad broje novac, guraju glavu kroz šalter”

Navodi kako im probleme stvaraju i neki kupci.

“Kupci su katastrofa, oni su posebna priča, pljuju si u ruke kad broje novce, stavili smo si plastiku kao na šalteru pa gurnu glavu kroz to”, ispričala nam je djelatnica s kioska.

Djelatnica dućana: Kupci urlaju na nas, a radimo više nego ikad

Razgovarali smo i s djelatnicom jednog trgovačkog lanca koja radi u Zagrebu, a radi i na blagajni i na delikatesama i slaže robu, pere i čisti dućan, točnije – radi sve.

Ispričala nam je kakvi su njima dani na poslu tijekom ove epidemije, a otkrila je i kakvi su im uvjeti rada.

“Uvjeti su nenormalni, kupci su prema nama drski i bezobrazni ako nema neke robe, onda smo im mi krivi pa se deru na nas. Onda ih moramo stalno upozoravati da se drže propisanog razmaka pa se i zbog toga bune. Iako se ne smiju naslanjati na odjel gdje su delikatese, oni to rade, naslanjaju se. Neki dan sam upozorila jednog kupca pa je urlao: “Kaj ti sad meni pametuješ!” Neki dan su jednoj ženi curili bademi pa sam je upozorila i onda se derala na mene da vršim teror nad njom. Pa sam jednog upozorila da mora držati razmak i toliko je poludio da je bacio košaricu i rekao “nek si ja sad kupim to”. Pokušavate ostati smireni, ali nekad vas izbace iz takta pa povisite ton i tako svaki dan ima pacijenata”, ispričala je.

“Najgore je kad nam kažu budite sretni što radite”

Navodi kako im nije nimalo jednostavno, a posebno ih smetaju predbacivanja da budu sretni što uopće rade jer su mnogi ostali bez posla.

“Kažu nam da moramo biti sretni, ok, dobro, neka onda ti isti dođu pa neka rade u dućanu i vide kako je. Mi smo dobili maske i rukavice koje su sve iste veličine pa su neke prevelike, ruke su nam ispucale skroz od nošenja istih, a gumica na maskama je tako oštra da imamo rane iza uha. Kupila sam i svoju masku na vezanje, ali mi šefovi ne daju da je nosim, iako je i njihova pamučna kao i moja”, rekla nam je trgovkinja.

Pitamo je boji li se zaraze.

“Bojim se zaraze, stresem se svaki put kad netko u dućanu kihne”

“Naravno da se bojim, ionako imam toliko problema sa zdravljem da ne znam što bi rekla, stresem se svaki put kad netko u dućanu kihne, strah me jer mogu zarazu prenijeti i svojima doma”, kazala je.

Sad radi u dva tima, jedan dan radi jedan tim, drugi dan drugi.

“Ovih dana kad radim to su mi smjene od 6:30 do 20:30 h. Radim narudžbe, otpise, provjere blagajni, obračune, pranje dućana, slaganje robe, a presing koji šefovi vrše na nas je ogroman. Nismo dobili povećanje plaće, ali su nam dali neku stimulaciju za prošli mjesec”, ispričala nam je djelatnica trgovine.

Djelatnik pumpe: Dolaze nam vozači kamiona iz Italije, Španjolske, a ima i puno umirovljenika

Razgovarali smo i s Marinkom Dizdarom koji radi na benzinskoj pumpi u Svetoj Nedjelji.

“Posao se enormno povećao s obzirom na cijenu derivata, lož ulje nenormalno uzimaju, jako su nam proširili asortiman, ubacili su dosta prehrane i sredstava za dezinfekciju. Oko 60 posto mušterija su nam umirovljenici koji dolaze plaćati račune, a drugi problem je što dolaze vozači kamiona iz Italije, Španjolske pa je i to dosta riskantno”, ispričao nam je Marinko.

Dobili su, kaže, zaštitu tako da su im postavili pregrade od pleksiglasa.

“Preporuka je da kupci sami stavljaju kartice na POS uređaje, mi nosimo zaštitne rukavice i maske. Iako nam se promet dosta povećao, nisu nam ništa još rekli za plaću. Mi smo tražili da nam je povećaju jer se povećao promet, ali nam nisu odgovorili. Upravi je lakše, oni rade od doma, a mi smo stalno izloženi riziku”, ispričao nam je Marinko.

ZA VRIJEME izolacije, mnogima je kupovanje namirnica postalo jedini izlazak, no to ne znači da se trebate opustiti i ponašati kako se sjetite.

Prodavači nemaju izbora, oni svakodnevno moraju ići na svoje radno mjesto, riskirajući svoje zdravlje, a posao im je dovoljno težak i bez bezobzirnog ponašanja kupaca.

Ako mislite da je vaše ponašanje u trgovini primjereno, provjerite, možda nesvjesno radite neku od ovih stvari kojima zagorčavate život prodavačima, a lako ih je izbjeći sa samo malo pažnje.

1. Dolazite u trgovinu u društvu, a mogli ste doći sami.

2. Previše se približavate prodavačima dok im postavljate pitanja.

3. Ignorirate znakove koji upozoravaju na držanje razmaka.

4. Ne držite razmak.

5. Dolazite u trgovinu bolesni.

6. Dajete savjete prodavačima iako vas nitko nije pitao za savjet.

7. Dolazite u trgovinu samo da izađete iz kuće.

8. Ostavljate masku i rukavice u trgovini, umjesto da ih bacite u smeće.

9. Govorite prodavačima da su sretni što imaju posao.

10. Prigovarate im jer su neki artikli rasprodani.

11. Tražite da provjere u skladištu je li zaista rasprodano.

12. Prigovarate jer morate dodirnuti aparat za kartice tijekom plaćanja.

13. Pokušavate dezinficirati aparat za kartice prije nego što ga dodirnete.

14. Svađate se s drugim kupcima.

15. Prigovarate prodavačima jer se radi skraćeno.

16. Pokušavate ući u trgovinu kad se zatvara.

17. Plaćate kešom, a mogli biste platiti karticom.

18. Vičete na prodavače zbog nečeg na što oni ne mogu utjecati.

19. Kašljete i kišete, a da niste prekrili usta.

20. Dirate artikle koje ne mislite kupiti.

21. Prigovarate prodavačima zbog dugih redova ispred trgovine.