Loading...
Vijesti

Održane edukacije u Osijeku i Splitu 12.05.2023. i 18.05.2023.

Izmjene Zakona o radu i Izmjene Zakona o trgovini te Pravilnik o zaštiti na radu radnika izloženih statodinamičkim, psihofiziološkim i drugim naporima na rad,  bili su tema edukacije  u Osijeku 12.05. i u Splitu 18.05.2023.

Sindikalni povjerenici i članovi radničkih vijeća bili su sudionici istih edukacija. Edukaciju su vodile Zlatica Štulić i Ksenija Bešlić u Osijeku, te Zlatica Štulić i Rozana Duplančić u Splitu.

Kao i uvijek, izmjene Zakona o radu pobuđuju veliku pažnju kod članova i njihovih povjerenika. Sudionici su posebno  istaknuli  potrebu poštovanja svih normi, kao i ovih izmijenjenih, koje su stupile na snagu 01.01.2023.

U raspravi oko izmijenjenih odredbi, sudionici seminara su istaknuli i najveće probleme, te koje norme Zor-a se ne poštuju. Slično, kao i u Zagrebu, istaknuli su problem rasporeda radnog vremena, manipulacije rasporedima sati, dvojnih evidencija, neevidentiranih sati, probleme korištenja slobodnog dana za nedjelju, rad nekoliko tjedana uzastopce, bez slobodnog dana, nemogućnosti korištenja  godišnjih odmora i sl.

Pozitivne promjene ZOR-a su pozdravili, posebno ograničenje rada na određeno vrijeme, vrijeme osposobljavanja kao radno vrijeme, pravo na nedostupnost radnika u vrijeme odmora. Događa se da mnogi poslodavci radnike i u njihovo slobodno vrijeme, putem društvenih mreža, obavještavaju o događanjima u poslovnicama tijekom dana i noći te im daju upute za rad.

Izmjena Zakona o trgovini su svi povjerenici podržali, te su svi dali svoj doprinos u raspravi. Približava se početak primjene Izmjena zakona o trgovini 01.07.2023. i povjerenici su naveli da poslodavci već pripremaju rasporede. Ovaj će Zakon olakšati poslodavcima organizaciju rada, posebno zbog izrazitog nedostatka radnika. Svi željno iščekuju primjenu.

Prezentacijom Pravilnika o zaštiti na radu radnika izloženih statodinamičkim, psihofiziološkim i drugim naporima na radu, svi sudionici su istaknuli značaj zaštite na radu, jer radnici u trgovini rade teško, te je njihovo zdravlje ozbiljno dugoročno ugroženo, uz opterećenja koja imaju na radnom mjestu. Naveli su da nisu na svojim radnim mjestima vidjeli provođenje bodovanja konkretnog radnog mjesta, radi utvrđivanja opterećenosti istoga, kao i da mnogi radnici u trgovini, još uvijek nemaju zaštitnu odjeću i obuću osiguranu od strane poslodavca i na njegov trošak.