Loading...
Vijesti

NEDJELJE PRIPADAJU RADNICIMA

Vlada republike Hrvatske je uputila u saborsku proceduru konačan prijedlog izmjena Zakona o trgovini kojima bi se reguliralo radno vrijeme u trgovini, u vremenu od ponedjeljka do subote te nedjeljom i blagdanom.

Nedjelja i blagdani se utvrđuju kao neradni dani, a svaki bi poslodavac mogao odabrati 16 nedjelja u godini, kada bi radio. Blagdani bi bili neradni dani.

Rad prodavaonica određuje se do 90 sati tjedno, a kada se radi nedjeljom do 105 sati tjedno.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 01. 07. 2023., te bi u periodu do kraja 2023. poslodavci mogli raditi tih 16 nedjelja i to bi bilo prijelazno vrijeme, do početka 2024.

Zakon predviđa i iznimke, tj. određuje tko sve može raditi nedjeljom i blagdanom.

Iznimke su prodavaonice unutar, ili su sastavni dijelovi cjeline:

željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje, odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode, u skladu s posebnim propisima.

Ograničenje se ne odnosi na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija tiska putem kioska jest također izuzetak i kiosci mogu raditi  od 7 do 13 sati.

Vjerujemo da će od 01.07. 2023. biti uveden nova praksa, važan društveni iskorak i da će radnici u trgovini dobiti tjedni odmor u nedjelju, da mogu biti sa svojim obiteljima i prijateljima.