Loading...
Vijesti

ETUC zgrožen najavom suspenzije radnih i socijalnih prava hrvatskim radnicima: Poziva Vladu RH da hitno odustane od takve inicijative

Zagreb, 27. ožujka 2020. – Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputila je danas dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru rada i mirovinskoga sustava Josipu Aladroviću, reagirajući na najave o suspenziji radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj za vrijeme pandemije COVID-19.

ETUC u svojemu dopisu snažno osuđuje takvu zakonodavnu inicijativu te traži od Vlade RH da odmah odustane od nje i svih prijedloga koje ona sadrži.

ETUC podsjeća Vladu RH na nedavna upozorenja visokih predstavnika i tijela Međunarodne organizacije rada i Vijeća Europe kako se ova kriza izazvana Covid-19 ne bi smjela – niti privremeno! – koristiti za potkopavanje ljudskih i socijalnih prava, a posebno se to odnosi na sindikalna i radnička prava.Upravo suprotno, ova je kriza brutalni podsjetnik na važnost osiguranja kontinuiranog napretka i unaprjeđena socijalnih prava i upravo u ovim vremenima radnici i građani u čitavoj Europi trebaju više socijalnih prava i podrške, a ne manje!

Ljudska prava temeljem međunarodnih i europskih instrumenata mogu biti derogirana jedino u vrlo strogim i ograničenim uvjetima, a jedan od njih je da država, u poduzimanju takvih mjera mora izbjeći nedosljednost sa svojim ostalim obvezama koje proizlaze iz međunarodnoga prava. Za ETUC tu nema dvojbe: Hrvatska će ustrajanjem na ovakvoj inicijativi kršiti niz međunarodnih dokumenata na čije se poštivanje obvezala, među ostalim,konvencija Međunarodne organizacije rada, Europske konvencije o ljudskim pravima i Europske socijalne povelje.

ETUC je također zgrožen činjenicom da hrvatska Vlada pokreće takve inicijative upravo tijekom razdoblja u kojem predsjeda Vijećem EU-a. Ovakva neodgovorna inicijativa u oštroj je suprotnosti s odgovornim i potrebnim mjerama koje poduzima EU i mnoge nacionalne vlade koje u bliskoj suradnji sa sindikatima i organizacijama poslodavaca, kroz zakonodavne i tripartitne/bipartitne sporazume, uvode mjere za očuvanje socijalnih prava radnika i građana i očuvanje radnih mjesta i plaća.

Osim Vladi RH, ETUC je dopis uputio i predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, povjereniku EK za radna mjesta i socijalna prava Nicolasu Schmitu, glavnoj tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić, povjerenici za ljudska prava Dunji Mijatović i predsjedniku Europskog odbora za socijalna prava Giuseppeu Palmisanu.

Podsjećamo kako su Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) neslužbenim kanalima saznali za ovakvu skandaloznu namjeru Vlade RH te su u srijedu, 25. ožujka 2020. otvorenim pismima pozvali Vladu RH da odustane od suspenzije radnih i socijalnih prava.