Loading...
Vijesti

EDUKACIJA SINDIKALNIH POVJERENIKA STH U RADNIČKOM DOMU U ZAGREBU

Dana 27.04.2023. održana je edukacija sindikalnih povjerenika Sindikata trgovine Hrvatske o izmjenama Zakona o radu, Zakona o trgovini i o Pravilniku o zaštiti na radu radnika izloženih statodinamičkim, psihofiziološkim i drugim naporima na radu.

Promjene Zakona i sadržaj Pravilnika su prezentirale Sandra Bahunek, Snježana Turkušić, Bojana Percen i Zlatica Štulić.

Povjerenici su bili iznimno zainteresirani i vezano uz svaku izmjenu Zakona o radu i pojedine institute su navodili svoja opažanja i probleme koje doživljavaju u praksi.  Komentirali su se svi instituti i promjene, a posebno je bilo živo oko rasporeda radnog vremena, jer  su povjerenici iznosili brojne probleme u praksi.  Najveći su svakako  nezakonite izmjene rasporeda, neobjavljivanje  rasporeda u zakonskom roku, netočno prikazivanje radnog vremena, zapisivanje više odrađenih sati van elektronskih listi i manipulacija tim satima, najčešće neplaćanje istih, već pretvaranje sati  u slobodne dane, uvijek u manjem broju od odrađenih. Konstatirali su da još postoji veliki broj sati koji se ne evidentira i ne plaća. Brine ih dodatno, izmjena rasporeda zbog „prijeke potrebe“ koju će tumačiti poslodavac i mogućnosti zloupotrebe „ prijeke potrebe“.

Pozdravili su osposobljavanje kao dio radnog vremena, pravo na nedostupnost, zaštitu određenih kategorija radnika i drugačiju regulaciju rada na određeno vrijeme.

Bilo je i puno upita vezanih za izmjena Zakona o trgovini.  Svi iščekuju primjenu i poboljšanje položaja radnika i bolje mogućnosti organiziranja privatnog života.

Vezano uz Pravilnik, nakon prezentacije su konstatirali da se često, njihove prakse bitno razlikuju od Pravilnikom, reguliranoj  materiji, jer radnici rade puno, guraju, vuku i prenose tereta toliko  da je njihovo zdravlje ugroženo i da su u riziku poboljevanja. Radnika nema dovoljno i sav opseg posla odrade postojeći radnici, kojih je sve manje.

Naveli su da se inače pitanju zaštite zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu treba posvetiti puno više pažnje, nego što je to danas.