Loading...
Vijesti

DAN TRGOVACA 2018. ZAJEDNO ZA SLOBODNU NEDJELJU!

Danas, u 21. stoljeću, još uvijek se borimo za prava, za koja su se radnici borili u 19. i početkom 20 stoljeća.
Borimo se za rad dostojan čovjeka, za dostojanstveno radno vrijeme, za poznate tri osmice, za rad od kojeg se može normalno živjeti, a ne samo preživljavati. Rad koji neće odvesti radnika u bijedu u mirovini. Za rad uz koji radnik može pomiriti svoje privatne potrebe i poslovni život, u kojem će znati kada radi, s pravom na slobodnu nedjelju i blagdan.
Radnik u trgovini ima pravo na kolektivni ugovor, pravo na plaćen svaki odrađen sat, pravo da ga nitko ne prisiljava raditi prekovremeno, bez plaćanja, rad bez stresa sa ugovorom na neodređeno vrijeme. Rad u kojem neće biti egzistencijalno ucijenjen, diskriminiran, u kojem neće postati prestar i nepoželjan, nakon 5o godina života.
Borimo se i dalje za načelo da se za „pošteni rad isplati poštena plaća“, za ograničenje rada prodavaonica, po uzoru na uređene zemlje, na koje se uvijek pozivamo.
Stoga smo, kao Sindikat jedan od osnivača Saveza za slobodnu nedjelju, uz SSSH, Franjevački institut za kulturu mira, druge sindikalne središnjice i mnoge druge, ustanove, crkve i civilne udruge.
Cilj nam je okupiti u Savez, kao neformalnu udrugu, po uzoru na Europski savez za slobodnu nedjelju, sve koji nas podupiru u nastojanju da nedjeljom trgovine budu zatvorene.
Naš je cilj izboriti se za slobodnu nedjelju i blagdane u djelatnosti trgovine.
Pozivamo zaposlene u trgovini da se priključe Sindikatu trgovine Hrvatske i da se zajedno izborimo za veća prava.
ZAJEDNO SMO JAČI!
Sretan međunarodni praznik rada Prvi maj, svim članovima Sindikata trgovine Hrvatske i onima koji će to tek postati!

Predsjednica STH
Zlatica Štulić, dipl.iur.