Loading...
Vijesti

8. MART – MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Poštovane i drage kolegice,

Svake godine uoči međunarodnog dana žena 8. marta, moramo se prisjetiti povijesnih činjenica vezanih uz  borbu za ženska prava:

1848. u SAD-u se održava prvi skup o ženskim pravima. Usvojena je Deklaracija o pravima i osjećajima. Žene traže raspolaganje imovinom, pristup obrazovanju, pravo glasa, mogućnost zaposlenja, skrb o djeci kod razvoda…

Nastaju organizacije sufražetkinja koje predstavljaju pokret za ženska  prava.

  1. u New Yorku, na dan 8. ožujka, žene zaposlene u tekstilnoj industriji, prosvjedovale su ulicama zbog loših uvjeta rada i malih plaća. Prosvjed je policija rastjerala, ali su se radnice iste godine organizirale u sindikat.

Kasnije u demonstracijama na 08. mart, žene traže kraće radno vrijeme, veće plaće i pravo glasa.

  1. su žene u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale utemeljile Dan žena, na prijedlog Klare Cetkin.

Kroz povijest, žene su se  borile  za svoja prava iz rada, ali i prosvjedovale protiv rata.

Tek nakon II svjetskog rata žene ostvaruju masovnije pravo glasa, ali su i dalje diskriminirane.

Od 1975. Ujedinjeni narodi, počinju službeno obilježavati Međunarodni dan žena. Opća skupština UN-a je pozvala zemlje članice da  8. mart proglase službenim UN praznikom za ženska prava i svjetski mir.

I danas su ženska prava važna i borba za njih je aktualna.

U trgovini je to osobito važno, jer u trgovini radi 56,5% žena, a u maloprodaji je zaposleno  76, 5 % žena.

Razlika u plaćama u korist muškaraca je  17% u maloprodaji (u EU žene  prosječno zarađuju 14% manje)

U drugim uslužnim sektorima i sektorima koji ostvaruju ispodprosječne plaće, postoje također velike razlike u plaćama između muškaraca i žena.

Mirovina muškarca prosječno je 16% viša od prosječne mirovine žena. Prosječna mirovina žene koja odlazi u mirovinu krajem 2021., sa 61 godinom i 8 mjeseci života i prosječno odrađenih 34 godine i 4 mjeseca, iznosi 2.610,12 kuna, a što je ispod granice siromaštva 2.927,00kn.

Žene se i danas moraju boriti za svoje mjestu u društvu i na radnom mjestu. Protiv diskriminacije, stereotipa i predrasuda, za poštene i jednake plaće i jednake šanse sa svojim kolegama. Situacija je daleko od poželjne.

Sindikalno organizirane žene, radnice u trgovini, imaju priliku  svoja prava ostvarivati  i ugovarati putem sindikata u čijem radu sudjeluju.

Niti jedno pravo, koje žene danas imaju,  nije nastalo dobrom voljom nekoga, samo od sebe, za svako pravo  su se žene, radnice morale izboriti same,  ili zajedno sa  svojima kolegama. Nejednakost u životu i na radnom mjestu je još uvijek jako prisutna i vidljiva svuda oko nas.

Stoga drage radnice, brinite se i borite se za sebe i svoja prava! Svoje kćeri i mlade kolegice potičite da se bore i da ne odustaju! Bez straha, hrabro, kako ste to pokazale u pandemiji,  odvažno i solidarno, za svoje mjesto pod suncem!

Drage kolegice, sretan vam 8. mart –MEĐUNARODNI  DAN ŽENA!

ZAJEDNO SMO JAČE!