O nama Što je STH Ured Zagreb Ured Osijek Ured Rijeka Ured Split Udruženi u SSSH/Teritirijalni uredi SSSH
Dokumenti Deklaracije Tijela
Općenito Sindikalni povjerenici
Granski kolektivni ugovor Kućni kolektivni ugovori
Pravna stajališta i mišljenja Plaće i materijalna prava Pošalji upit
Statut Pravilnik o financiranju
Dan trgovaca Deklaracija o objedinjavanju sindikata u RH
Skupština Statutarna komisija Nadzorni odbor Glavni odbor Izvršni odbor Predsjednica
MINIMALNA PLAĆA U RH PRAVILNIK O POREZU NA DOHODAK

Sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na temu Rad nedjeljom - zabraniti ili platiti?


24.07.2017.

U Hrvatskom Saboru je dana 13. srpnja održana je sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na temu „Rad nedjeljom - zabraniti ili platiti?“. U radu Odbora sudjelovali su predstavnici Sindikata trgovine Hrvatske i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatske udruge poslodavaca, HGK, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH. Želi se upozoriti javnost na probleme sa kojima se suočavaju radnici koji rade nedjeljom, blagdanima i neradnim danima, posebno radnici u djelatnosti trgovine. Zakonski propisi su nedorečeni i potrebno ih je mijenjati u smislu jasno definiranih djelatnosti u kojima bi trebalo raditi nedjeljom, blagdanima i neradnim danima, uz ispunjavanje svih prava radnika.
Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Francuska, Grčka, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo zabranjuju rad nedjeljom. Sindikat trgovine Hrvatske želi da se radno vrijeme Hrvatskoj definira kao i u ovim državama članicama Europske unije.
Sindikat trgovine Hrvatske u 2016. godini je proveo analizu obračuna plaća prodavača u 20 najvećih trgovačkih društava u djelatnosti trgovine RH. Rezultati istraživanja pokazuju da je radniku za 6 sati nedjeljnog rada u trgovini prosječno isplaćeno 41HRK. Radniku je za 4 nedjelje mjesečno prosječno isplaćeno 167HRK. Plaćanje rada nedjeljom zbog niskih vrijednosti sata rada, odnosno ispodprosječnih plaća, nije stimulativno radnicima.
Radnici ne žele raditi nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u zemlji. Nedjelju doživljavaju kao tradicionalni dan tjednog odmora i druženja sa obitelji.
Jednako tako, većina poslodavaca se na sastancima sa Sindikatom trgovine Hrvatske izjašnjava da podržava inicijativu za zabranu rada nedjeljom. Ali, zabranu rada nedjeljom svim trgovcima, malima i velikima, bez ikakvih iznimaka i pozitivne diskriminacije na tržištu.