O nama Što je STH Ured Zagreb Ured Osijek Ured Rijeka Ured Split Udruženi u SSSH/Teritirijalni uredi SSSH
Dokumenti Deklaracije Tijela
Općenito Sindikalni povjerenici
Granski kolektivni ugovor Kućni kolektivni ugovori
Pravna stajališta i mišljenja Plaće i materijalna prava Pošalji upit
Statut Pravilnik o financiranju
Dan trgovaca Deklaracija o objedinjavanju sindikata u RH
Skupština Statutarna komisija Nadzorni odbor Glavni odbor Izvršni odbor Predsjednica
MINIMALNA PLAĆA U RH PRAVILNIK O POREZU NA DOHODAK

PROSVJEDNE AKTIVNOSTI U POVODU MEĐUNARODNOG DANA ŽENA


08.03.2017.

Predstavnice Sindikata trgovine Hrvatske sudjelovale su u prosvjednim aktivnostima 08.03.2017. u povodu međunarodnog praznika žena pod nazivom „ŽENE PROTIV BIJEDE“., u organizaciji Ženske mreže Hrvatske, SSSH i NHS-a.
Prosvjedom se željelo upozoriti na teške socijalno-ekonomske uvjete u kojima žive žene svih dobi, na zapošljavanje uglavnom na određeno vrijeme, na veliku pojavnost raznih oblika uznemiravanja na radnom mjestu, ucjenjivanja i zlostavljanja na radnom mjestu, na rad nedjeljom i na druge specifične probleme žena.
Sudionice su upozorile na činjenicu da žene primaju nižu plaću od muškaraca, da umirovljenice žive ispod linije siromaštva, da nema dovoljno jaslica i vrtića, da država prebacuje na žene brigu i skrb za najosjetljivije skupine, upozorile suda se ženama uskraćuju reproduktivna prava i besplatna zdravstvena skrb, da su često izložene nasilju i sustavnoj diskriminaciji.
Žene su nosile transparent „Siromaštvo je protuustavno“, oznaku tri osmice i podsjetile su da su se za svako svoje pravo morale izboriti.
Cilj prosvjeda je bio upozoriti Državu da je dužna provoditi Ustav, zakone i međunarodne dokumente. Sa okupljanja je upućen poziv ženama da se osnaže i hrabro zauzmu za sebe i svoja prava i to onako hrabro kao što su to činile žene, zbog kojih danas i slavimo 8 mart, Međunarodni praznik žena.
Prosvjednice je ispred Ministarstva demografije, socijalne politike pozdravila ministrica Murganić sa svojim pomoćnicima i tajnikom te čestitala 8. mart.
I na kraju ,
Drage naše članice, radnice u Republici Hrvatskoj i želimo VAM SRETAN MEĐUNARODNI PRAZNIK DAN ŽENA!