O nama Što je STH Ured Zagreb Ured Osijek Ured Rijeka Ured Split Udruženi u SSSH/Teritirijalni uredi SSSH
Dokumenti Deklaracije Tijela
Općenito Sindikalni povjerenici
Granski kolektivni ugovor Kućni kolektivni ugovori
Pravna stajališta i mišljenja Plaće i materijalna prava Pošalji upit
Statut Pravilnik o financiranju
Dan trgovaca Deklaracija o objedinjavanju sindikata u RH
Skupština Statutarna komisija Nadzorni odbor Glavni odbor Izvršni odbor Predsjednica
MINIMALNA PLAĆA U RH PRAVILNIK O POREZU NA DOHODAK

DAN TRGOVACA 2020. U VRIJEME PANDEMIJE IZAZVANE KORNA VIRUSOM


28.04.2020.
29.04.2020. obilježavamo 117 godina od dana kada su trgovački pomoćnici Društva „MERKUR“ održali svoj sastanak radi dogovora o mjerama za uvođenje nedjeljnog odmora.
Pojedini trgovci zabranili su svojim radnicima da prisustvuju konferenciji. „Slobodna riječ“ je pozvala građane da u znak protesta, kupuju samo kod onih trgovaca koji su svoje dućane zatvorili nedjeljom.
Danas, trgovina radi u posebnim izvanrednim uvjetima nastalim pandemijom izazvanom korona virusom.
Radnici su iscrpljeni i umorni jer su radili i rade puno, teško i pod velikim stresom od rizika bolesti, a sve kako bi se građani kvalitetno opskrbili. Danas je pritisak manji, ali stres je još vrlo intenzivan.
Radnici od 27.04. 2020. neće raditi nedjeljom i blagdanom. Tako je odlučio nacionalni stožer civilne zaštite. Odluku su dočekali s odobravanjem i olakšanjem.
Nadamo se da će, po proteku izvanrednih uvjeta, Sabor u normalnim okolnosti izmijeniti Zakon o trgovini i da će nedjelje i blagdani postati neradni dani u trgovini.
Radnicima su i dalje ostali mnogi problemi: male plaće i teški uvjeti rada, koji su samo još teži stresnim radom u uvjetima u izvanrednoj situaciji.
Prekovremeni neevidentirani sati, dolasci ranije i odlasci kasnije s posla, veliki su problem, sada još uz obvezu radnika da dezinficiraju radni prostor, nakon smjene. Zakidanje za pauzu, dane godišnjeg odmora…
Tražimo od poslodavaca evidentiranje radnog vremena točno i istinito. Tražimo plaćanje svih odrađenih sati. Protivimo se mjerenju brzine skeniranja robe na blagajni i „kritičke razgovore“ zbog toga i neplaćenom radu u svakom obliku.
Očekujemo da poslodavci osiguraju sve uvjete zaštite radnika na radnom mjestu, opremu radnika i stvaranje svih uvjete rada po uputama stožera i HZJZ.

Puno se „hvala našim radnicima“ javno izražava od strane poslodavca. Radnicima se u svijetlećim reklamama zahvaljuje za doprinos, ali

OD HVALE SE NE ŽIVI! ŽIVI SE OD POŠTENE PLAĆE, ZA POŠTENO ODRAĐENI RAD!

U Zagrebu, 29.04.2020.

Predsjednica Zlatica Štulić, dipl. iur.